reiki-slide1.jpgreiki-slide2.jpgreiki-slide3.jpg

Reiki tretman - polozaji ruku

Nakon sto ste procitali opste napomene o Reikiju, u vama se javlja pitanje kako se zaista u praksi sprovodi lecenje sebe i drugih. Da se ovo izlaganje ne bi utopilo u objasnjeje stepena, vec da bi dobili objasnjeje iz prve ruke, da kazemo nesto sto se odnosi na samo koristenje Reikija.
Rad na sebi i drugima se vrsi polaganjem ruku na odredjena mesta na telu, prsti su spojeni, a od nas zavisi da li cemo ruke drzati polozene na telu (dodir), ili na vrlo maloj distanci od njega (3 - 5 cm), ili cemo cak ruke drzati i nesto dalje, kada u stvari radimo na auri. Svaki od ovih pristupa ima 'prednosti i mane', tj. sve zavisi od toga sta nam je zgodnije (manje naporno) i od naseg osecaja u rukama. 'Standardni' Reiki (ako nesto takvo danas uopste i postoji) poducava samo prva dva metoda, ali ipak uvodi i treci, ako se radi o specijalnim slucajevima, koje cemo pomenuti malo kasnije.

Reiki Origin - RukeDirektni dodir dlan - telo pruza najmanju povratnu informaciju o kretanju energije, ali zato se ruke ne zamaraju, posto su oslonjene na nase ili tudje telo. Ovo je blagi dodir, ali ruke imaju bar neki oslonac (nekad treba ostati u istoj poziciji i 10 - 15 min).
Kad su ruke na maloj distanci od naseg ili tudjeg tela, lako se moze osetiti kako Reiki tece iz nasih ruku, tj. imamo taj energetski odgovor (osecaj) u dlanovima. Taj osecaj se moze razlicito opisati, ali moze se reci da reikista moze osetiti kako energija istice iz njegovih ruku i kada on nestane, to je znak da moze da predje na naredni polozaj ruku (ili je to signal da se primalac nesvesno opire tretmanu). Nemojte brinuti o ovome sada, ovo su samo opse napomene, jer nema opanost da neko dobije 'previse' Reikija, posto telo prestaje da ga prima na odredjenom mestu kad primi dovoljno (koliko je u tom trenutku spremno da primi).
 Sto se tice treceg metoda, rada na auri, kad su dlanovi udaljeni vise od 5 cm od tela, mozemo osetiti da Reiki jos jace protice, ali sve zavisi od osobe.

 

Ako reikista izgubi osecaj kontakta sa primaocem, tj. da energija ne tece, trebalo bi da dlanove priblizi blize telu primaoca ili da dlanove polo`i na njegovo telo. Zavisno od mesta na telu, ovaj metod moze biti udobniji ili neudobniji od drugog metoda (dlanovi 3-5 cm od tela primaoca). Iako ovaj metod mozemo smatrati 'nestandardnim', on jeste uvek deo standardnog, jer kad treba tretirati opekotine ili raditi na nekim intimim delovima tela primaoca (npr. prva cakra), tada bi dodir bio neprikladan, pa cak i razdaljina od 3 cm.


Bez obzira da li smo prvi, drugi ili majstorski stepen Reikija, bez obzira kojoj skoli Reikija pripadamo, u Reikiju se koriste takozvani 'polozaji ruku', tako da ova tema moze biti objasnjena i zasebno, kao sto mi upravo sada cinimo. Polozaji ruku su mesta na telu na koje reikista polaze svoje ruke na svoje telo ili telo primaoca. Iako se oni razlikuju od ucitelja do ucitelja, jedna stvar je identicna: polozaji ruku moraju pokriti 7 glavnih cakri u ljudskom telu.
Svi su culi za cakre, te energetske vrtloge u nasem telu. Ne radi se ni kakvoj mistici sa Istka, ezoteriji, i sl., jer se i moderna nauka slaze da na mestu gde se tvrdi da postoje cakre, mozemo naci po jednu veoma vaznu zlezdu ili organ u nasem telu. Sto se tice prve cakre, prema tradiciji Istoka, tu lezi nasa uspavana primalna energija, koju treba probuditi, tzv. kundalini.

cakre 

Pored ovih osnovnih polozaja ruku, postoje i neki dodatni, ali ovi se obavezno javljaju. Naravno, uvek se tretira i bolno mesto, ako se radi o fizickom bolu, nekom obolelom organu. Za to nam ne trebaju dodatni dokazi, jer se cak i deca instiktivno drze za ono mesto koje ih zaboli.