reiki-slide1.jpgreiki-slide2.jpgreiki-slide3.jpg

Drugi stepen Reikija - Okuden

lotosKao i u svakoj drugoj oblasti, krece se od pocetka koji nije tezak ni preteran obiman, a onda dolazi glavnina ucenja, gde se jos nije nije stiglo do majstorstva i povratka jednostavnosti, jer treba savladati i upoznati ucenje u celini. Da bi nesto shvatili u celini, prvo moramo da ga rastavimo na delove, pa opet sastavimo, ali onda ce sve postati jednostavno.
Iako je Shoden stepen, prvi, veoma zahtevan zbog polozaja ruku, stalnog i intenzivnog rada na koji nismo navikli,..., novih termina, novog nacina razmisljanja,...,drugi stepen nam nudi dodatne izazove. Po prvi put se srecemo sa 3 simbola, koji predstavljaju tri aspekta energije Reikija: fizicki, menalno-emocionalni i sposobnost Reikija da radi nezavisno od vremena i prostora. Simboli nam pomazu da se lakse povezemo sa Reiki izvorom i da delujemo u okviru odredjenog aspekta.
Pre nego nastavimo dalje, jedna napomena: da ne bi opis Okuden stepena bio predugacak zbog objasnjavanja uloge simbola, pogledajte link: 'Reiki simboli'.
Drugi stepen nam nudi brojne darove. Jedan od njih je lecenje drugih osoba. Ono sto je bilo samo experiment na Shoden nivou, sada se preoporucuje. Vezbajte na sebi, drugima, zivotinjama, biljkama i pratite rezultate. Mozete vezbati i na masinama. Nema vece zabave i bolje vezbe nego ubrzavati intenet konekciju Rikijem, ili raditi na biljkama i ustanoviti kako brze napreduju one koje ste tretirali. Naravno, ovo je samo pocetnicka vezba. Na ovom nivou, Okuden, trajno ste osposobljeni da dajete tretmane drugim ljudima, i svim ostalim zivim bicima, a mozete to primeniti i na masine.
Okuden stepen ide dalje od prvog, jer ne leci samo na fizickom nivou (primarna namena), vec i na metnalno - emocionalnom. Iskoristite ga da razresite neke psihicke prepreke, bolesti i probleme, sredite svoj emocionalni zivot. Nisu retki slucajevi da sve sto je u nasem zivotu bilo suvisno ili lazno, nakon inenzivne primene Reikija prosto nestane i prestane da nam pravi probleme.

ladyNajzad, zadnji aspekt Okuden nivoa, koji neki zovu 'konekcija' ili 'ne postoji vreme, ne postoji prostor', koji je vezan za 3 simbol, je veoma fascinantan, gotovo fantastican. Drugi stepen nam omogucava da Reiki saljemo u proslost ili buducnost, ili da radimo na daljinu, bez obzira kolika je. Pa cak i da iniciramo na daljinu, mada to nije najpreporucljiviji metod inicijacije, posto je licni kontakt ucitelja i ucenika najbolji nacin prenosa sposobnosti da se Reiki koristi.
Nista ne treba verovati, treba probati. Ako majstor zna da nece imati vremena da uradi daljinski tretman na daljinu, on moze da ga uradi ranije, ali sa namerom da Reiki 'stigne' u odredjeno, zakazano vreme. Primalac nece uociti nikakvu razliku. Ili, kad se eksperimentise sa Reikijem i salje bez znanja nekom srodniku (ili bilo kojoj veoma osetljivoj osobi), bilo je bezbroj slucajeva da se ta osoba javi i kaze da se 'cudno' osecala bas u to vreme! Da je osecala neku nepoznatu energiju i sl. Ipak, to je tema za sebe: iako Reiki ne moze da povredi, svaki reikista mora da odluci za sebe jednu stvar. Da li traziti saglasnost osobe da joj se salje Reiki? U principu da. Ali ako znamo da je neko jako bolestan, a ne mozemo stupiti u kontakt s njim, ne bi bilo lose pomoci.
I na kraju, kombinacija emocionalnog i prostorno/vremenskog lecenja. Ako imamo neki emocionalni problem (ili neka druga osoba), moze se odgovarajucom kombinacijom simbola, koje primenimo na situaciju u proslosti koja je koren naseg problema, vrsiti 'lecenje', anuliranje posledica koje je ona donela.
Drugi nivo nudi toliko mnogo primena, da ih je nemoguce nabrojati, jer radimo sa intelgentnom energijom, za koju ne postoje vremenske i prostorne barijere. Sama cinjenica da mozemo davati tretman osobi koja je na drugoj strani zemljine kugle je dovoljan primer. Ali ako ste radoznali, Okuden stepen moze da omoguci: istovremeni tretman na vise ljudi, razne vrste prociscenja, razresenje unutarnjih konflikata, uskladjivanje sa nekom osobom ili situacijom, napustanje pogresnih koncepata, davanje energije ljudima i stvarima (voda, hrana,...), blokiranje stetnih zracenja..., mogucnosti su bezgranicne.