reiki-slide1.jpgreiki-slide2.jpgreiki-slide3.jpg

Treci stepen Reikija - Shinpiden

Iako ovaj stepen donosi zadnji, cetvrti, univezalni simbol, ovo je stepen koji znaci povratak u jednostavnost, predstavlja integraciju. Kao sto je prvi stepen bio uvod, a drugi veoma obimna razrada, treci je sustina i objedinjavanje citavog ucenja. Tada sticem uvide koje su nam bili nepoznati ili nedovoljno shvaceni u prethodnim nivoima. Ovo nije kraj puta, to je tek pocetak beskrajnog usavrsavanja, ali sada imamo izbrusenu teoriju i praksu, koja uvek moze biti dublje i pravilnije shvacena i primenjena.
spiritSto se tice materije koju treba usvojiti, majstorski stepen je najmanje obiman. Ovde je pre naglasak na 'shvatiti', nego 'uraditi', jer ovaj nivo prevazilazi nivo intelektualnog. Umesto da kao majstori borilackih vestina mozemo polomiti vise cigala kad postanemo majstori, Reiki trazi sve vecu mekocu, predanost i oslanjanje na intuiciju i prepustanju Reikiju, gde se trudimo ne da vise 'radimo', vec da manje ometamo slobodan protok Reikija kroz nas. Trudimo se da udjemo u rezonancu, u sklad sa Reiki izvorom.
Shinpiden nas uci cuvenoj vestini 'ne-delanja'. Prvi nivo je bio jednostavan, pa smo se ucili prepustanju, ulozi prenosnika energije; drugi je obimniji, pa nas je uvukao u neku vrstu 'delovanja', dok smo jos ucili tehnike; treci je povratak ne - delanju, krug se zatvara integrisanjem na duhovnom nivou. I dalje je to vestina polaganja ruku, ali je reikista zreliji, manje ocekuje, a vise daje, jer se prepusta unutrasnjem vodjstvu Reikija.
Sta je to toliko razlicito na ovom nivou? Nestaju nedostaci drugog nivoa: inteletualne spekulacije, namerno delovanje, stremljenje ka nekom cilju,..., sto je pogresno shvatanje Reikija, ali su klasicne decije bolesti na putu ka majstorskom stepenu. Ako smo duhovni, krecemo se krupnim koracima ka jos visim nivoima duhovnosti, unutar sopstvenog sistema verovanja, svoje religije.
 
Dobili smo jedan bitan kvalitet: naucili smo da se ne mesamo u delovanje sile vece od nas samih, da budemo ponizni instrument. Reiki nas moze nauciti jednu bitnu lekciju: mi, tj. nas um (kojeg postovecujem sa 'ja') je samo orudje u rukama vise sile. Tada smo u jedinstvu sa celokupnim postojanjem.