reiki-slide1.jpgreiki-slide2.jpgreiki-slide3.jpg

Prvi stepen Reikija - Shoden

Kada ucenik jednom bude iniciran u neki stepen Reikija, sposobnost da radi sa tom univerzalnom energijim traje zauvek, tj. sposobnost da se Reiki oseti i koristi se vise ne moze izgubiti. Iako je ovo stepen gde se stice najvise znanja i po prvi put se osoba svesno uskladjuje sa univerzalnom energijom koja postoji u svakom od nas, ona ima ogranicenu primenu: sluzi iskljucio radu na sebi. Na ovom stepenu lecimo sami sebe, upoznajemo se sa Reikijem iz prve ruke, jer na tom nivou svesno percipiramo i koristiom ovu energiju.
Moguce je leciti i druge, primenjivati ga na biljkama, zivotinjama, masinama,..., ali to mozemo nazvati pionirskim pokusajima, experimentisanjem. Osnovna namena prvog stepena i njegov stvarni domet je u transformaciji nas samih: lecenju duha i tela.
Veoma je bitno pridrzavati se saveta ucitelja, odnosno vredno raditi bas na ovom stepenu, jer je on osnova za sve ostale. Iako je Reiki u svakom od nas, uvek, kad pocnemo direktno da radimo sa njim, stvari su nesto drugacije, jer organizam i psiha moraju da se naviknu na povecan protok zivotne energije, a istovremeno se desava i temeljit proces 'ciscenja' tela i duha. Zato treba provesti odredjeno vreme u davanju tretmana samima sebi svakoga dana neko vreme nakon inicijacije, da bi ona imala pravi efekat. Najcesce je to najmanje 21 dan od inicijacije. Radi se od 5 - 6 (neki majstori savetuju i po 10) minuta davanja Reikija po jednom polozaju ruku.

Iako je Reiki uvek sveobuhvatan u svom delovanju (fizicki, emocionalni, mentalni i spiritualni nivo), namena prvog stepena je fizicki nivo (prvenstveno) i rad na SEBI.