reiki-slide1.jpgreiki-slide2.jpgreiki-slide3.jpg

Reiki simboli

Ovo je morala biti zasebna tema, jer su ovi simboli vecni izvor fascinacije za laike i pocetnike. Kao prvo, to nisu neki 'tajni' simboli, kao sto su nordijske rune i sl., vec tzv. 'kandji' simboli koje prepoznaje svaki Japanac, a i Kinezi ih mogu razaznati, jer njihovo slikovno pismo ima isti izvor. Tako da u njima nema niceg tajnovitog ili magicnog.
Simbole je Usui poducavao (osnivac Reikija) ucenike koji su imali problem da se direktno povezu sa izvorom Reiki energije, kao pomocno sredstvo. Oni su danas standardni deo Reikija i nije lose sto je je tako, jer nikoga ne treba lisiti sredstva da se lakse poveze na Reiki izvor. Sa tog stanovista, to je dobro sredstvo za obuku svakog reikiste. Uz primenu simbola, koriste se i njihovi nazivi, ili njihove zvucne, jos jednostavnije reprezentacije, u vidu kombinacija samoglasnika, tzv. 'kotodama'. Tako se prvi simbol zove 'Cho Ku Rei' (sto znaci snaga), ali ga moze menjati kotodama 'O - U - E - I'.
Kad se stigne do majstorskog stepena, mozemo osetiti kako nam simboli nisu potrebni, da mozemo direktno da se povezemo na Reiki izvor. I tada se zapitamo da li simboli imaju ikakvu svrhu. Ali, mi to pitanje postavljamo sa nivoa majstora. Zato je odgovor jedostavan: nikoga ne treba lisiti znanja o simbolima (kao nesto nepotrebno), siliti da radi ili ne radi sa njima, tj. svakome treba dati izbor kada ce ih, ili da li ce ih uopste napusititi tokom svog usavrsavanja u radu sa Reikijem. Veoma iskusni Reikisti kazu da su simboli samo pomocno sredstvo u Rekiju, ali ako imamo i najmanju sumnju da li smo spremni (ili da li da ih uopste napustamo), treba nastaviti sa njihovom primenom. Najveca je steta prestati sa njihovim koristenjem, a za to nismo jos spremni: nedostaje nam taj ritual crtanja simbola, koji nam je smirivao um i pripremao nas za tretman. Ali ako mozemo uci u Reiki 'stanje uma' bez problema i bez simbola, treba poslusati svoje srce i zaista se vratiti jednostavnosti.

Ovo pitanje ne bi bilo tako vazno, osporavano i sta sve ne, da prvi majstori koji su doneli Reiki na Zapad nisu smatrali simbole gotovo svetim i nezamenljivim. Drzali su ih u najstrozoj tajnosti, ucenik nije smeo cak ni da ih nacrta i ponese kuci. Morao je da ih na kraju casa unisti. Jedino 'dobro' sto je iz toga proizaslo je to da se pojedini simboli razlikuju, neznatno, ali razlikuju, od majstora do majstora, jer je ljudski um sklon zaboravljanju. Srecom, ove razlike su zaista neznatne, a simboli nisu sustinska stvar (vec samo pomocna) u Reikiju, pa on deluje i u ovakvim slucajevima. To je ocigledan dokaz da simbolin nisu magicni, bec samo jedna etapa na putu ka majstorstvu.
Zato, ako vidite da vam na internetu majstor nudi 54 simbola (verovatno u to ukljucuje i sliku Miki Mausa), razmislite je li to put ka jednostavnosti, ili je to egoisticno 'sto vise, to bolje'. To je jedan od nacina kako da pronadjete pravog majstora: on ne nudi obilje simbola, jer to nije sustina Reikija.